Valer Crisan, secretar coordonator PNL Salaj, la „Rotisorul politic”: „USL, constructie politica de succes”

Emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, emisiune realizata in parteneriat cu „Magazin Salajean” si Salajulpenet.ro, a repornit la drum, dupa incheierea campaniei electorale si a alegerilor locale din 10 iunie, cu un nou invitat: Valer Crisan, secretarul coordonator al PNL Salaj. Ca de obicei, in aceasta pagina va ofer cateva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul mentionat, dialogul integral putand fi vizionat pe http://salajulpenet.ro/video.php?vid=102.

„Asteptarile electoratului sunt mari si va trebui sa facem tot posibilul pentru a nu dezamagi”

(…) Rep.: Rezultatele alegerilor locale din judetul Salaj. Aveti rezultatele. In aceste zile au loc constituirile de consilii locale, alegerea viceprimarilor etc.

Valer Crisan: Sunt facute publice termenele de constituire a consiliilor locale in judetul Salaj, se pot vizualiza pe site-ul Prefecturii Salaj. O parte din consilii locale au fost validate, si, probabil, pana la sfarsitul saptamanii viitoare (astazi – n.m.) se vor finaliza toate constituirile. (…) In privinta rezultatelor obtinute de USL in Salaj, demonstram ca aceasta constructie politica a fost una de succes. Si cred ca nu sunt singurul care afirm acest aspect. Si liderii celor trei partide, de la nivel central, au fost placut impresionati cum functioneaza aceasta constructie, mai bine decat au gandit in prealabil. La nivel de judet vorbim de castigarea a 31 de primarii in privinta USL si a 346 de mandate de consilieri locali. In plus, USL a reusit sa pastreze principalele functii, cea de presedinte al Consiliului Judetean, prin dl. Tiberiu Marc, si cea de primar al municipiului Zalau, prin dl. Radu Capilnasiu. Sigur ca aceste rezultate ne bucura, dar cu riscul de a apela la un cliseu, dar ne si obliga. Asteptarile electoratului sunt mari si va trebui sa facem tot posibilul pentru a nu dezamagi.

„Lucrand de peste 10 ani in domeniul juridic, consider ca aceasta experienta va fi utila”

Rep.: La Consiliul Judetean trebuie sa negociati si cu altii. Nu aveti un numar suficient de consilieri judeteni. Asta pentru alegerea vicepresedintilor. Din cate am vazut in presa locala, sunteti chiar dvs. vizat pentru a fi ales in una dintre functiile de vicepresedinte al Consiliului Judetean.

V.C.: In privinta acestei nominalizari, ceea ce doresc sa afirm este ca sunt absolut convins ca oricare dintre colegii mei din PNL Salaj care au fost alesi pe listele de consilieri judeteni ar face fata cu succes provocarii acestei functii. Sunt oameni recunoscuti pentru profesionalismul lor in domeniile in care acestia activeaza si, pe de alta parte, au si o vasta experienta politica. Sigur ca in urma sedintei Biroului Judetean al PNL Salaj, zilele trecute, ma bucur de increderea acordata de colegii mei, in sensul ca am fost nominalizat din partea PNL sa ocup aceasta functie. Voi accepta cu responsabilitate aceasta functie, daca ea va si trece de votul majoritatii consilierilor si pot sa afirm si sa garantez, intr-un fel, ca voi fi intru totul devotat, iar toate cunostintele mele le voi canaliza in privinta bunei duceri la indeplinire a acestui mandat si, bineinteles, si in buna desfasurare a activitatii Consiliului Judetean. Si, nu in ultimul rand, a alegatorilor, care, de fapt, ne-au incredintat acest mandat de incredere. Lucrand de peste 10 ani in domeniul juridic, consider ca aceasta experienta va fi utila in ceea ce priveste domeniul in care se preconizeaza voi activa in CJ. Dar, cum nu imi place sa ma antepronunt, va rog sa avem o discutie mai larga in aceasta privinta dupa ce va avea loc sedinta de constituire a Consiliului Judetean.

Rep.: Sunt adevarate informatiile din presa ca au avut loc deja negocieri pentru formarea unei majoritati impreuna cu cei de la UDMR?

V.C.: In ceea ce priveste purtarea unor negocieri, acestea sunt inerente procesului ca si atare. Daca au fost sau nu negocieri, nu pot sa va raspund la aceasta intrebare, intrucat acest atribut cade cu preponderenta asupra liderilor aliantei si nu doresc sa fac afirmatii pe care nu pot sa le controlez deocamdata.

Rep.: O sa vedem, asadar, zilele urmatoare constituirea Consiliului Judetean si posibila dvs. alegere ca vicepresedinte din partea PNL. La municipiul Zalau lucrurile sunt mai clare intr-un fel, va rog…

V.C.: Da, la municipiul Zalau sunt mai clare in sensul ca exista o majoritate in consiliu. Sigur ca orice majoritate iti ofera un anumit confort, dar discutii sunt, vizavi de negocierea posturilor de viceprimari, discutii care sunt, de altfel, inerente, asa cum am spus, care trebuie purtate. Insa nu pot sa va dau un raspuns, nici afirmativ, nici negativ in privinta existentei unei posibile negocieri sau unei transari in acest mod.

„Un trend pozitiv pentru viitoarele alegeri din toamna care ne asteapta”

Rep.: Rezultatele PNL Salaj…

V.C.: (…) Mi-am notat si vreau sa nominalizez Primaria Almasu, castigata de primarul Turuca, Benesat, Bocsa, Coseiu, Creaca, Dragu, Galgau, Ileanda, Zalha (castigata in 2012), Zimbor si, bineinteles, Zalau. Sunt primariile care sunt arondate PNL. Sigur ca am pierdut si cateva primarii. Este vorba de primariile Surduc, Buciumi si Cizer. In total avem 110 mandate de consilieri locali. Acestea sunt rezultatele.

Rep.: Mai bune sau mai rele decat la alegerile trecute?

V.C.: Putem afirma ca suntem in acelasi cadru, ne-am pastrat numarul de primarii. Consider ca in urma acestor alegeri, echipele la nivelul fiecarei comune, municipiu si judet sunt mai intarite, cu o mai mare experienta si cred este un trend pozitiv pentru viitoarele alegeri din toamna care ne asteapta.

Rep.: Au fost si batalii intre PSD si PNL in unele comune…

V.C.: Nu le putem spune batalii…

Rep.: Au fost. La Mirsid, de pilda, au fost cateva voturi intre cei doi candidati…

V.C.: Sigur, nu agreez cuvantul batalie…

Rep.: Confruntare…

V.C.: Este o confruntare, da, asa este deontologic sa spunem. Ideea este ca protocolul USL incheiat la nivel national a transat din start: aceasta constructie va merge pana la nivelul municipiilor resedinta de judet, urmand ca organizatiile judetene sa negocieze modalitatea concreta prin care fiecare merge la alegerile care au avut loc deja, in fiecare comuna. Nu este nimic de ascuns, in anumite comune au existat si anumite tensiuni, neintelegeri, dar aici deriva mai mult din faptul ca fiecare dintre partidele noastre au lideri puternici. Lideri puternici care au crezut in propriile lor forte. Si a fost greu, a fost foarte greu sa facem constructia necesara. Rezultatele se vad. Fiecare candidat si-a putut masura, daca agreem cuvantul putere, puterile, si-a verificat electoratul, dar rezultatele sunt pe masura. Sigur, intotdeauna castiga unul singur, insa in consiliul local s-a creat o majoritate confortabila, care cred si sunt convins ca se va merge tot pe constructia USL si in consiliile locale ca formare de majoritati.

Rep.: S-a mers pe aceasta structura a USL si la negocierea viceprimarilor in comune sau fiecare a negociat, sa zicem, cum a putut?

V.C.: In comunele in care s-a mers pe constructia USL au fost transate aceste probleme de negociere odata cu formarea acestei constructii. De la caz la caz. S-a negociat. Sigur, chiar daca la inceputul campaniei electorale partile s-au inteles in privinta liderului, a viceprimarului, sunt unele comune in care totusi sa nu uitam depinde de majoritatea in consiliul local. Iar in conditiile in care aceasta majoritate se poate face prin aceasta constructie a USL, protocolul este clar: partidul care nu are liderul, are prima optiune la viceprimar. De la caz la caz se analizeaza in functie de majoritatile care exista.

„Daca aceasta majoritate nu se va forma si la nivel parlamentar si guvernamental, efortul depus deja la alegerile locale va fi fara finalitate”

Rep.: Urmeaza o vacanta, nu prea lunga, si o alta campanie electorala, pentru alegerile parlamentare.

V.C.: Asa este. O vacanta binemeritata. Va trebui sa o avem pentru ca ne asteapta o lupta, zic eu, destul de grea. Cum de altfel stim, alegerile locale sunt doar preambulul si trendul alegerilor care vor urma, in sensul ca s-a observat ca anumita sanctiune data de catre electoratul nostru partidului care a fost la guvernare, care s-a erodat, a ajuns sub 15 la suta. Parerea mea este ca acest trend se va pastra si la alegerile urmatoare. Insa noi privim campania care urmeaza cu cea mai mare seriozitate, pentru ca suntem convinsi ca daca aceasta majoritate nu se va forma si la nivel parlamentar si guvernamental, efortul depus deja la alegerile locale va fi fara finalitate.

Rep.: Se stiu candidaturile la parlamentare sau este prematur sa discutam?

V.C.: Nu. Este prematur sa vorbim. Sunt discutii. Si daca vor ramane colegiile asa cum sunt. Nu se stie inca. Este cu totul prematur sa discutam despre candidaturi.

Rep.: In conditiile in care alegerile vor avea loc sub spectrul acelui vot uninominal pur. Totusi, inca nu s-a pronuntat nici Curtea Constitutionala (intre timp s-a pronuntat, declarand neconstitutionala legea – n.m.).

V.C.: Tocmai de aceea este prematur. Sa vedem ce se va intampla cu colegiile, cu candidatii, pana ce va ramane irevocabil votul uninominal pur. Sau nu. In functie de asta se vor configura si alegerile care vor urma in toamna. (…)

Leave a Comment